Skuggbarn – Caroline Engvall

9789187049347_200_skuggbarn
Titel:
Skuggbarn
Författare: Caroline Engvall
Förlag: Kalla kulor förlag
Utgiven: 2013
Ebok

Linda var mellanstadieflickan som blev kär. Den tjugo år äldre mannen lovade henne guld och gröna skogar bara hon träffade några kompisar till honom först. Fram tills Linda var 16 år sålde hennes stora kärlek henne till män för sadistiskt sex.

Sara hade en trygg och kärleksfull uppväxt men när hennes äldre bror drabbades av cancer hade föräldrarna inte längre tid för Sara och hennes känslor. Som 13-åring började Sara döva livet med sprit och knark. För att ytterligare stänga av kroppen började hon sälja sex. Föräldrarna märkte inget. Skolan märkte inget. Och när hon till slut försökte få hjälp var det ingen som trodde på henne.

Johanna hade alltid varit den duktiga flickan. Hon hade aldrig varit kär, aldrig festat, men när skolans snyggaste kille började uppvakta henne föll hon pladask. När han och hans kompisar sedan våldtog henne upprepade gånger kände hon avsky mot sin kropp. Därför fortsatte hon att ge bort den till andra, för att skada sig själv.

Det finns ett okänt antal barn i Sverige som säljer sex till vuxna. Ju yngre desto bättre. Det finns också barn som säljs vidare av andra för sex. Den inhemska människohandeln är för många okänd, men att det finns svenska barn som säljs för sex är den bittra verkligheten. Barn som skäms och är rädda för att inte blir trodda och därför håller tyst.

 

Det här är Caroline Engvalls tredje bok som handlar om barn som genom sexuella kontakter skadar sig själva och det är möjligt att det här är den viktigaste av de tre även om det är en tung läsning. Till skillnad från de tidigare består Skuggbarn i mycket större del av bildande fakta mellan offrens berättelser. Vi får ta del av hur det faktiskt gått till i Sveriges rättsväsende genom tidigare uppmärksammade fall. Det är en skrämmande läsning där det framgår att handel med barn inte verkar vilja tas på allvar och resulterar i alldeles för milda straff.

Det här behöver pratas mer om och Caroline Engvall gör det på ett bra sätt och jag hoppas att den här boken kommer uppmärksammas framöver och leda till någonting. Sexualbrott överhuvudtaget behöver pratas mer om och någonstans behöver vi åstadkomma en förändring. Det här är ett ämne som gör mig så fruktansvärt arg, inte bara hur domstolarna hanterar sexualbrott mot barn utan hur de hanterar sexualbrott överhuvudtaget. Vi lever med en våldtäktskultur som det äntligen börjat pratas mer om i media men varje gång det förs på tal så utsätts personerna för hot och smutskastning så vi har en lång väg kvar.

3 reaktioner på ”Skuggbarn – Caroline Engvall

  1. Pingback: Skuggbarn av Caroline Engvall » C.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Månadssammanfattning – Augusti | Bokfrossa

Lämna en kommentar