Det lånade mörkrets riddare – Dave Rudden

rudden_det_lanade_morkrets_riddare_omslag_inbI år har jag haft lite dålig koll på vilka böcker som kommer ut och jag hade aldrig hört talas om den här boken som oväntat dök upp i brevlådan. Efter att ha kollat upp boken lite och insett att Det lånade mörkrets riddare är en slags urban fantasybok som riktar sig till yngre läsare (11+/mellanåldern) fick den genast hoppa längst fram i läskön, det kändes som en jättebra bok att läsa när man som jag är nere i en ihållande lässvacka. Det visade sig stämma riktigt bra, det är en lättläst och medryckande bok som är lätt att tycka om.

Berättelsen är inte unik, den börjar som så många andra böcker med ett ensamt barn som upptäcker att han inte är så ordinär som han trott och att världen innehåller mer än vad han kunnat ana. Det lånade mörkrets riddare handlar om den föräldralöse Denizen Hardwich som lever ett ganska normalt liv på ett barnhem men till skillnad från de andra barnen vet han inte ens vad sina föräldrar hette och varför han hamnade där vilket förstås skaver en hel del. En dag blir dock Denizen hämtad från barnhemmet av en man som ska föra honom till hans faster som han inte visste existerade. På vägen blir de överfallna av ett monster som inte borde finnas, det blir en början på ett spännande och fartfyllt äventyr som innehåller riddare och annat som Denizen bara trott existerat i människornas fantasi.

Trots att vi hört liknande berättelser förut så är det ett koncept som fortfarande fungerar utan att kännas uttjatat. Jag blev mycket positivt överraskad av den här boken, författaren Dave Rudden har skapat en fascinerande värld med välskrivna levande karaktärer. Det är en mycket skickligt berättelse om ljus och mörker där ingen sida någonsin vinner men personerna fortsätter ändå slåss för sin sak även när det känns hopplöst. Jag gillar det här, det funkar även för mig som är långt ifrån målgruppen och jag skulle gärna läsa mer om Dennizen och hans vänner.

———————————————–
 Betyg: 4/5
(Goodreads genomsnitt: 4.34)
| Knights of the borrowed dark #1 | 272 s. | Modernista | 2016-6 |
| Adlibris | Bokus |

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s