Ringarnas Herre – Ringens brödraskap – J.R.R. Tolkien

13060392_O_1Behöver man ens nämna handlingen i denna bok sedan filmerna kom ut? Nog måste man ha bott under en sten för att inte känna till dessa böcker?

Jag älskar fantasy och Ringentrilogin var den andra bokserien jag läste inom genren och sedan dess har det blivit många omläsningar genom åren men det här är första gången jag läst den i den nya översättningen. Just på grund av det trodde jag att jag skulle vara lite motsträvig till förändringarna men jag gillar den faktiskt. Texten flyter på mycket bättre här och känns mindre tungläst. Den gamla översättningen hade många problem där översättaren tagit sig väldiga friheter, den här är mycket bättre och mer trogen det engelska originalet. Precis som väntat har jag dock svårt för förändringarna som skett när namn och platser översatts, till exempel att Baggins blir Secker men eftersom jag vet att sådant var vad Tolkien själv önskade så kan jag leva med det och försöka bortse från att det stör min läsning. Själva boken är precis så bra som jag mindes den och jag ser fram emot att läsa de två sista delarna.

Eftersom den här serien finns i så många varianter tänkte jag att jag skulle säga några ord om just detta exemplar. Detta är ett flexiband och redan när jag plockade upp boken första gången visste jag att läsupplevelsen skulle vara lite sådär. Alla tre böcker tillsammans blir över 1500 sidor och jag känner att flexiband inte är helt ultimat. En så tjock bok behöver en lite mer stabil bindning, särskilt när själva omslagspappret är så stumt att boken snabbt blir ful. Skulle nog hellre rekommendera att köpa alla böcker var för sig eller att satsa på en inbunden samling. Är man mindre kräsen med skicket eller mer försiktigt än vad jag tydligen är så är denna utgåva däremot inte dum alls. Framförallt så älskar jag designen, den är riktigt, riktigt snygg med sin minimalism.

———————————————–
Betyg: 5/5
(Goodreads genomsnitt: 4.30)
| The Fellowship of the Ring | Lord of the Rings #1 | 512 s. | Norstedts | 2014-10 |
| Adlibris | Bokus |

En reaktion på ”Ringarnas Herre – Ringens brödraskap – J.R.R. Tolkien

  1. Jag funderade just på samma sak när jag såg att den va i Danskt band, att den är lite för tjock för det! Jag har tredje delen av nyöversättningen som inbunden, råkade finnas kvar i bokhandeln i min stad, men nu hittar jag inte 1 och 2 som inbunden 😦 Verkar vara slut, synd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s