Granne med döden – Alex Marwood

marwood_granne_omslag_inb_0Jag tror det var förra våren jag läste Alex Marwoods debut Onda Flickor, jag tyckte den var helt okej men tyvärr inte så mycket mer. Det var något där som saknades, som inte riktigt lyckades gripa tag i mig. Så när hennes nya bok Granne med Döden dök upp i min brevlåda kände jag mig lite osäker på om jag ville läsa den eller inte. Jag gav den i alla fall en chans och jag är glad att jag gjorde det, den här boken föll mig mer i smaken.

När jag läser boken går tankarna till Cia Sigesgårds Inga kelgrisar, inga styvbarn och visst finns det några likheter. Båda böckerna utspelar sig i flerfamiljshus där det finns udda, trasiga människor och någonstans i huset gömmer sig en ondska. Det är otäckt, kusligt och obehagligt redan från början.

Boken utspelar sig i ett sunkigt hyreshus i södra London, ett hus där man inte skulle sätta sin fot om man hade andra valmöjligheter så det blir en samlingsplats för hyresgäster som alla ruvar på någon hemlighet eller har någon sorts misslyckande i bagaget. En sådan miljö är perfekt för en mördare, folk flyttar hela tiden ut och in på sådana ställen så ingen höjer på ögonbrynen om någon person plötsligt försvinner och alla är de ändå personer som ingen anhörig lär börja sakna.

Berättelsen berättas ur flera personers perspektiv, ibland blir sådant bara rörigt men här fungerar det bra och det känns aldrig som att det stör flytet i läsningen. Det är mörkt, det är rått och ibland blir det nästan för mycket för mig men jag gillar det ändå. Faktiskt så gillar jag det väldigt mycket, mycket mer än vad jag hade väntat mig. Älskar att bli så här positivt överraskad av en bok.

———————————————–
 Betyg: 4/5
(Goodreads genomsnitt: 3.94)
| The Killer Next Door | 359 s. | Modernista | 2014-08 |
| Adlibris | Bokus |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s