Blod & Stjärnstoft – Laini Taylor

blodochstjärnstoftBlod & Stjärnstoft är andra delen i Önskemånglarens dotter. Det är en mörk kärlekshistoria där man kan känna grundinspirationen från Romeo och Julia. En ängel och en djävul blir förälskade. Den förbjudna romansen upptäcks, djävulen dör men blir återskapad i en ny kropp utan minnen om sitt gamla liv. Så småningom återförenas hon med sin ängel och börjar minnas vem hon var. Tyvärr har deras folks hat mot varandra eskalerat, krig rasar och ingen av sidorna drar sig för att begå förskräckliga gärningar.

Äntligen, äntligen, äntligen! Det har var den bok jag sett fram emot mest i år bland den svenska utgivningen och nu har jag läst ut den. Jag försökte dra ut på den så länge som möjligt för att den inte skulle ta slut direkt, ändå slutade det med att jag slukade sista halvan på en förmiddag.

Men alltså känslan när man läser en älskad bok och inser att något blivit fel i bindningen och sidnumren hoppar från 256-449, katastrof! Jag höll på att gå i bitar där ett tag innan jag lugnade mig, bläddrade vidare och hittade de saknade sidorna igen. Det var bara sidorna 449-464 som råkat komma med två gånger men ingenting saknades. Pust!

I Mörk Ängel, den första boken i serien, vet jag att jag skrev att jag älskade språket och det är samma sak i denna bok så jag måste ge en eloge till översättaren Lena Karlin. Vanligtvis tycker jag att mycket brukar gå förlorat när en bok översätts till svenska men här är jag fortfarande trollbunden. Författarens beskrivningar av miljöerna föll jag också tidigt för, det är så skickligt gjort att det är enkelt att föreställa sig vart handlingen utspelar sig. Hon lyckas dessutom med konststycket att få karaktärerna att kännas levande med klara personligheter och det är enkelt att sympatisera med dem och bry sig om vad som händer.

Blod & Stjärnstoft är mörkare än föregångaren och trots att det är en så fantasifull berättelse så känns den faktiskt oväntat realistisk i själva handlingen. Vi får delta i kriget mellan folken och kommer snabbt att inse att det egentligen inte finns någon god sida i denna berättelse. Kriget är inte mellan goda och onda människor som det så oftast brukar framställas i böcker för att göra det enklare för oss läsare, det finns onda och grymma personer på båda sidorna och de tvekar inte att offra oskyldiga för att uppnå vad de vill. Lyckligtvis finns det goda personer på båda sidorna också men precis som i verkligheten är det svårt för de goda att göra sig hörda.

Karaktärerna, den komplicerade kärleken och mörkret i berättelsen gjorde att jag aldrig var oberörd när jag läste den här boken som faktiskt är ännu bättre än föregångaren, helt underbar! Hur ska jag kunna ge mig tåls och vänta på den avslutande delen?

———————————————–
 Betyg: 5/5
(Goodreads genomsnitt: 4.27)
| Days of blood & starlight | Daughter of smoke & bone #2 | 464 s. | Bazar Förlag | 2014-10 |
| Adlibris | Bokus |

Annonser

4 reaktioner på ”Blod & Stjärnstoft – Laini Taylor

  1. Ping: Gudar & Monster – Laini Taylor | Bokfrossa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s