Låna är silver, Råna är Guld – Catharina Ingelman-Sundberg

lånaärsilverrånaärguldPensionärsligan är tillbaka. De charmiga pensionärerna som i Kaffe med rån tyckte att livet på servicehemmet Diamanten var så bedrövligt att de först tänkte begå ett rån för att hamna i fängelse. Så småningom bestämde de sig att istället stjäla pengar för att skänka bort till bättre behövande, precis som Robin Hood. Låna är silver, Råna är Guld fortsätter i samma stil som föregångaren.

Märtha, Stina, Krattan, Snillet och Anna-Greta har efter de spektakulära stölderna i Sverige de lämnat servicehemmet bakom sig och befinner sig nu i Las Vegas där de planerar en kupp mot ett kasino.

Pengarna de tjänat i Sverige är utplacerade hos bätte behövande, i alla fall är det vad de tror. När de återvänder hem från USA och undersöker vad pengarna gått till upptäcker de att ingenting nått fram dit de skulle. Deras egna pengar är slut så det behövs ytterligare ett rån, det största hittills.
Som om det inte vore nog besvärligt att planera och förbereda sig inför ytterligare ett rån har Outlaw Oldies, som Pensionärsligan nu kallar sig, lite problem med sina grannar. Vad de inte visste när de flyttade in i grosshandlarvillan på Värmdö var nämligen att det kriminella mc-gänget Bandangels håller till i ett av grannhusen.

Precis som med Kaffe med Rån är Låna är silver, Råna är Guld lite lagom tokrolig i all sin osannolikhet. Mina tankar förs till Jönssonligan med harmlösa karaktärer som är lätta att tycka om, man får en förståelse och medkänsla med dem trots att de faktiskt i grund och botten är tjuvar. Det finns fler likheter, till exempel har båda ligorna kluriga planer som ingen tror ska vara möjliga att genomföra men som de ändå lyckas få att fungera över förväntan fast när de väl står där med bytet i handen lyckas de ändå klanta till det i slutändan. Lite tragiskt blir det ibland när det till stor del handlar om att de klantat till sig och slarvat bort sitt byte och gör sitt bästa för att försöka hitta och stjäla tillbaka det men det är en rolig bok som på det stora hela är väldigt lättsam. Jag tyckte om den och boken är perfekt att ligga och slöa med i solen nu när den tiden på året börjar närma sig.

Betyg: 3.5/5
Låna är silver, Råna är Guld | Catharina Ingelman-Sundberg | 333 s. | Forum | 2014-03 |
| Adlibris | Bokus | Cdon |

En reaktion på ”Låna är silver, Råna är Guld – Catharina Ingelman-Sundberg

  1. Ping: Nytt i bokhyllan, reaböcker och recex | Bokfrossa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s