Ghostman – Roger Hobbs

Ghostman - Hobbs_9cfd99d76725f27c9396a4af7bd9bf7fTitel: Ghostman
Författare: Roger Hobbs
Originaltitel: Ghostman
Förlag: Bokfabriken
Utgiven: 2013
Sidor: 303
Betyg: 3/5

Boken börjar med ett kasinorån som går snett. En av rånarna försvinner med bytet och när arbetsgivaren Marcus inte får tag i honom bestämmer han sig för att kalla in någon för att leta reda på hans pengar.

Personen Marcus kallar in är Jack Delton, nåja han heter egentligen inte Jack men vad han nu än kan tänkas heta får vi aldrig veta. Jack är en Ghostman. En Ghostman är en mästare på förklädnader och har som jobb att få saker att försvinna, främst rånare och deras byte. Han är bra på sitt jobb och det här uppdraget som går ut på att inom 2 dygn ta reda på vad som gått snett och hitta pengarna är egentligen alldeles för rörigt för att han vanligtvis skulle ta sig an det men han är skyldig Marcus en tjänst och dessutom är han uttråkad.

Jack är ett mysterium, vi får små tillbakablickar som får oss läsare att lära känna honom lite bättre men han är en person full av hemligheter och byter personligheter med samma lätthet som vi andra byter kläder. Jack är trovärdig i sin roll, han är inte ond men han har vad som krävs för att leva det liv han gör. Behöver han hota, skada eller döda någon så gör han det kallt utan några skuldkänslor. Just det faktum att huvudkaraktären inte är en person med många förmildrande drag som rättfärdigar hur han beter sig är en av de saker jag tycker bäst om med boken. Han har inga nobla motiv som ursäktar brotten och våldet, det som driver honom är bara utmaningen i arbetet som verkar vara det enda som verkligen kan underhålla honom.

Jag tyckte om boken och skulle ha gett den ett högre betyg om det inte varit för författarens ovilja att lämna något åt läsarens fantasi. Allt ska beskrivas i minsta lilla detalj. Jag har till exempel inget intresse av att få veta de exakta måtten på de tre olika standardstorlekarna av ISO-containrar, dessutom både i tum och meter, när det inte har någon som helst betydelse för storyn.

20140119_112425

Sådär är tyvärr mycket av boken. De detaljerade beskrivningarna är däremot bra när det kommer till saker som är relevanta, till exempel rånet och sättet Jack går tillväga när han ska försöka finna den försvunna rånaren och bytet men Hobbs verkar inte kunna utelämna något, han vet helt enkelt inte när han ska sluta rabbla fakta. Det är riktigt synd för jag gillar konceptet, den mysteriske Jack är fascinerande och boken hade kunnat vara fantastisk med hårdare redigering.

Annonser

3 thoughts on “Ghostman – Roger Hobbs

  1. Men herregud… jag har hört att det skulle vara mycket detaljer i den här boken, men detta tar faktiskt priset. Vadå inte veta när det är dags att sluta… 🙂

    • Haha ja ibland blev det bara för mycket. 🙂 Detaljer kan vara bra men när poängen i det här exemplet bara är att karaktären går in i en nästan tom container så har det spårat ur…

  2. Pingback: Månadssummering – Januari 2014 | Bokfrossa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s