Främlingen vid havet – Nora Roberts

20346603Titel: Främlingen vid havet
Författare: Nora Roberts
Originaltitel: Whiskey Beach
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utgiven: 2013-12-30
Sidor: 432
Betyg: 4/5

När Eli Landon blir anklagad för att ha mördat sin fru faller hans liv i spillor. Han blir förföljd i media och får sparken från sitt jobb som brottsmålsadvokat, polisen hittar inga bevis mot honom och han blir frikänd i rätten men omvärlden har redan dömt honom. För att få lite distans flyr han staden och beger sig till Whiskey Beach där hans släkt har ett stort hus vid havet som varit i deras ägor i några hundra år. Där ägnar han sig åt att skriva på sin roman och hoppas på att få möjlighet att återhämta sig efter allt han gått igenom. Abra Walsh, kvinnan som sköter om huset åt hans farmor, är fast besluten om att hjälpa honom upp på fötterna igen oavsett om han vill ha hennes hjälp eller inte.

Främlingen vid havet är ännu en typisk Nora Robertsbok som förutom den självklara romantiken också innehåller en mordgåta som hon bit för bit låter oss läsare vara med och lista ut svaret på. Mina favoriter av Nora Robets böcker är de om syskonen Gallagher som utspelar sig på Irland men Främlingen vid havet hamnar i topp med den trilogin för det här är en av de bättre romanerna hon skrivit. Bokens styrka är karaktärerna som jag upplevde som väldigt mänskliga och trovärdiga, det tog inte lång tid alls för mig att fästa mig vid dem. Dessutom tyckte jag att det var en frisk fläkt att det den här gången fick vara en manlig huvudkaraktär som fick bära upp största delen av boken själv, det gjorde boken lite annorlunda mot de flesta av Roberts böcker jag läst tidigare.

I den här boken fick huvudkaraktären Eli chansen att vara både hjälten och den som var i fara, här var det ingen dam i nöd som behövde räddas vilket alltid är en trevlig omväxling. Istället kan man nog säga att Abra fick stå för räddandet i den här boken genom hennes sätt att lyckas sporra honom till att komma på fötterna igen efter den hemska tiden efter mordet på hans fru. Kombinationen av den korrekta kostymnissen Eli och den aningen hippieinfluerade Abra fungerar över förväntan utan att kännas konstlat och sticker ut lite från Roberts vanliga karaktärskombinationer. Abra är överhuvudtaget en charmerande frisk fläkt och blev snabbt min favoritkaraktär.

Precis som Nora Roberts andra böcker är det en trevlig och avslappnad läsning när man känner att man behöver någonting åt det okomplicerade hållet. Jag tycker att hon ännu en gång levererade en bra bok som innehöll allt man förväntar sig från henne, inklusive ett snyggt avrundat slut med ännu ett lyckligt kärlekspar.

Annonser

One thought on “Främlingen vid havet – Nora Roberts

  1. Pingback: Månadssummering – Januari 2014 | Bokfrossa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s