Ödemark – Yrsa Sigurðardóttir

17985373Titel: Ödemark
Författare: Yrsa Sigurðardóttir
Originaltitel: Audnin
Serie: Thora Gudmundsdottir #2
Sidantal: 365
Förlag: Modernista
Utgiven: 2013-09-17
Betyg: 3.5/5

Istället för att vara ordentlig och börja med den första boken i serien om Thóra Gudmundsdóttir hoppade jag rakt på den här. Ni som faktiskt läst dem i ordning kanske inte riktigt håller med mig om det här men min upplevelse är att det fungerade bra att börja med Ödemark.

Det har skett någonting märkligt på ett grönländsk basläger för ett isländskt gruvbolag, tre av deras anställda har försvunnit spårlöst från det glesbefolkade kustområdet. Gruvbolaget anlitar en grupp människor som ska resa dit och ta reda på vad som hänt dem. En av personerna i gruppen är advokaten Thóra Gudmundsdóttir och när hon och de andra anländer dröjer det inte länge innan de får reda på att de tre de letar efter inte är de enda som försvunnit därifrån. Den grönländska lokalbefolkningen tror att platsen är ond, att det vilar en förbannelse över den, och de försöker hela tiden övertala främlingarna att ge sig av medan de fortfarande kan för någonting hemskt kommer att hända om de stannar. Trots bybornas avoghet lyckas Thóra närma sig några av dem och får lite ledtrådar till vad som hänt som gör att de undviker platsen.

Jag har insett att det är många av böckerna jag tycker om som utspelar sig på karga och ödsliga platser, så det är inte så oväntat att denna bok som tar plats på på Grönlands östkust också tilltalade mig. Den hårda och utsatta miljön gör att lokalbefolkningens varningar känns extra kusliga, jag kan nästan börja tro på att det kanske trots allt inte är så långsökt med deras övernaturliga förklaringar. Spänningen finns där hela tiden men framförallt tycker jag att boken är ett fascinerande möte mellan det moderna västerländska samhället och det isolerade jakt- och fiskesamhället där de gamla traditionerna och legenderna ännu inte helt förlorat sitt inflytande på befolkningen.

Med sin kusliga och spännande stämning känns Ödemark som gjord för att krypa upp med i soffan under en mörk och ruggig höstkväll och sådana kommer vi nog inte lida någon brist på till ljuset och värmen återvänder.

Annonser

2 thoughts on “Ödemark – Yrsa Sigurðardóttir

  1. Pingback: Månadssammanfattning – Oktober | Bokfrossa

  2. Instämmer helt! Började också med den! Och läser nu Eldnatt, om möjligt ännu bättre. Och resten är reserverade från biblioteket….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s