Mörk ängel – Laini Taylor

mörkängelTitel: Mörk ängel
Författare: Laini Taylor
Originaltitel: Daughter of smoke & bone
Serie: Daughter of Smoke & Bone #1
Förlag: Bazar
Utgiven: 2013
Sidor: 377
Betyg: 4.5/5

Förlagets beskrivning:
Det var en gång när kärlek uppstod mellan en ängel och en djävul. Det slutade illa. Över hela världen syns plötsligt inbrända handavtryck på dörrar. Det visar sig vara spår efter bevingade varelser. I en mörk, dammig butikslokal i Prag minskar förrådet av människotänder oroväckande snabbt. I de trånga gränderna dras en ung konststuderande in i ett brutalt krig mot märkliga väsen från en parallell värld.

Möt Karou som fyller sina skissböcker med monster som kan vara verkliga – eller kanske inte. Hon har en tendens att försvinna bort i mystiska «ärenden». Karou talar många språk – och alla är inte mänskliga. Dessutom har hon naturligt blått hår. Vem är hon egentligen? Frågan plågar henne ständigt. På en bakgata i Marrakesh dras Karou in i en strid mellan änglar och demoner. Hemligheter uppdagas och en kärlekshistoria, med rötter i en brutal forntid, börjar spira. Kommer Karou att ångra att hon försökt ta reda på sanningen om sig själv?

Vad jag tyckte:
Första intrycket var bra redan när jag höll i det vackra omslaget och det blev ännu bättre när jag började läsa. Det är roligt att läsa en bok där man redan på de första sidorna känner sig övertygad om att den nog kommer att vara riktigt bra, vanligtvis brukar det ta mig längre tid än så att bilda mig en mer bestämd uppfattning men den här tyckte jag om från första kapitlet. Boken börjar med en rapp och lite kaxig dialog som tilltalar mig.

  • ”Bra. Det sista du behöver är att ha den där idiotens namn på din kropp. Helt otroligt. Tror han att du kommer att komma springande bara han dinglar med sin dingdong framför dig, som en kattleksak eller nåt?” ”Det är klart han tror”, sa Karou. ”Det är hans uppfattning om romantik.”

Istället för torra sakliga miljöbeskrivningar som man ofta får se gör Laini Taylor det lite annorlunda. Hennes sätt att lägga personliga värderingar i hur platserna upplevs och därmed spela på känslorna det framkallar skapar en särskild stämning till boken och beskrivningarna gränsar ibland nästan lite till poesi. Jag blir fast och skulle själv vilja resa och uppleva hennes Prag.

  • Det var alkemisternas och drömmarnas stad, på vars medeltida kullerstenar golemer, mystiker och invasionsarméer en gång trampat. Höga hus glödde i nyanser av gullregn, karmosin och äggskalsblått, smyckade med rokokostuckatur och täckta med enhetligt röda tak. Barockkupolernas kopparhöljen skimrade ärggrönt och gotiska spiror stod redo att spetsa fallna änglar.

Tyvärr går författaren till den gamla vanliga överdriften när hon ska beskriva huvudkaraktären Karou. Hon beskrivs som fantastiskt snygg, självklart med milslånga ben med ett leende som en sfinx. Vi har sett det förut och kommer få se det igen men det är lite tröttsamt. I Mörk ängel finns det en förklaring till utseendet senare i boken och förutom där i början när vi lär känna Karou tänker jag inte på det så mycket så jag förlåter författaren för att hon har gått med i överdrifternas sällskap.

Boken började starkt men den tappar en del i mitten. Den blir lite seg och förlorar den där känslan och attityden jag först fastnade för. Lyckligtvis tar den igen sig i slutet där den avslutas bra och oväntat med en cliffhanger. Vill läsa fortsättningen nu!

Annonser

7 thoughts on “Mörk ängel – Laini Taylor

  1. Pingback: Månadssammanfattning – September | Bokfrossa

  2. Pingback: Top Ten Tuesday – Nya författarbekantskaper 2013 | Bokfrossa

  3. Pingback: Blod & Stjärnstoft – Laini Taylor | Bokfrossa

  4. Pingback: Mörk ängel | Bibblabella

  5. Pingback: Gudar & Monster – Laini Taylor | Bokfrossa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s