Nordiska väsen – Johan Egerkrans

9132161433
Titel: Nordiska väsen
Författare: Johan Egerkrans
Förlag: B.Wahlströms
Utgiven: 2013
Sidor: 128
Betyg: 5/5

De går under många namn  de osynliga, oknytt, skrömt, de övernaturliga. De antar många former och de lockar, förför och förgör.

Nordens mörka skogar, djupa sjöar jate_9545och höga berg hyser en mängd mytiska varelser. Vi ser dem inte om de inte väljer att visa sig, men de gör sig ständigt påminda. När någon mystiskt försvinner i skogen, när man hör märkliga ljud på vinden, när mjölken surnat över natten är det de övernaturliga som varit framme. Förr i tiden var de en naturlig del av vår värld, ett sätt påminna människor om att ha respekt för naturen.

drake_9545En del väsen finner man i hela Europa, som drumliga jättar, mystiska troll, skira älvor och eldsprutande drakar. Andra, som den skönspelande näcken, nattens mara, skogens huldra och mylingarna, är typiska för norden. De personifierar naturen i all dess nyckfullhet och en del av dem ÄR naturen.

Det här var kärlek vid första ögonkastet. Ska jag utnämna min favoritbok hittills under året så är det utan tvekan denna. Vilken vacker bok! Omslaget är en fullträff och när man öppnar boken så ser man genast tiden, omsorgen och framförallt kärleken som lagts ner i den. Alla sidor har fantastiska illustrationer av oknyttet ifråga, vissa är så vackra att jag inte skulle ha något emot att ha dem som tavelmotiv. Det praktiska svarta bokmärkesbandet boken är försedd med är också ett plus.

Nordiska väsen är en välgjord uppslagsbok med text som är lätt att ta till sig och där varje väsen har sin egen plats vilket gör det enkelt att hoppa runt i boken om man skulle vilja och bara läsa om de väsen man känner för just nu. Det är ingen djupdykning i oknyttets värld men efter att ha läst den får man åtminstone en lite bättre koll på vad de är och vad som kännetecknar dem.

Jag har fått intrycket att det finns många som inte känner till mycket mer än namnen på dessa väsen från vår gamla folktro och det vore synd om de försvann ännu mer ur vårt minne. Där tror jag den här boken kan vara till nytta, den är så välgjord att den kan locka folk att plocka upp den, kanske till och med sådana som aldrig skulle göra det i vanliga fall.

20130827_115442

7 reaktioner på ”Nordiska väsen – Johan Egerkrans

  1. Ping: Nordiska väsen av Johan Egerkrans | Lillabus Läser

  2. Ping: Månadssammanfattning – Augusti | Bokfrossa

  3. Ping: Nordiska väsen av Johan Egerkrans - C.R.M. Nilsson

  4. Ping: Tematrio – Julklappstips | Bokfrossa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s