Berörartrilogin (Den vita katten, Den röda handsken, Det svarta hjärtat) – Holly Black

berörartrilogin

Samtliga delar i Holly Blacks trilogi Berörarna finns nu översatta till svenska. Böckerna ges ut av B/Wahlströms och den sista boken, Det svarta hjärtat, kom ut i början av augusti.

1. Den vita katten
2. Den röda handsken
3. Det svarta hjärtat

Om första boken i trilogin:
Tänk om dina drömmar plötsligt kändes mer verkliga än dina minnen?
Cassel Sharpe kommer från en släkt som i århundraden kunnat manipulera känslor, minnen, lycka och död – de är berörare. Beröring är olagligt, vilket gör dem alla till brottslingar. Men Cassel, som är den yngste sonen till en känsloberörare, har inte den förmågan. Hans mörka hemlighet är av en annan sort – för tre år sedan dödade han sin bästa vän Lila. Cassel har sedan dess omsorgsfullt upprätthållit en så gott som normal identitet, eftersom allt han vill är att förtränga de oerhörda skuldkänslor han bär på. Han försöker också undvika sin familj, som han vet samarbetar med maffian. Men när hans skrämmande mardrömmar om en vit katt sammanfaller med hans två bröders hotfulla beteende, så känner han instinktivt att något är mycket fel, och fasaden rämnar. Bit för bit börjar Cassel pussla ihop trassliga minnesfragment, och med det uppdagas en konspiration långt mer komplicerad och farlig än han kunnat ana.

Jag fick Det svarta hjärtat som recex av B/Wahlströms men hade inte läst de tidigare böckerna i trilogin så jag tog hem dessa som e-bok hos E2go och satte igång.

Kanske har jag läst för mycket dåliga övernaturliga ungdomsserier för jag hade väntat mig ytterligare en där kärlek och kärleksbekymmer tar upp majoriteten av handlingen. Sådana böcker kan för all del vara trevliga de med men de brukar ofta vara lite för lika varandra för att jag riktigt ska uppskatta dem. Det brukar vara triangeldrama hit och dit och kärleksbekymmer som blir för förutsägbara och därmed ointressanta, även karaktärerna brukar vara väldigt stereotypiska.

Den här trilogin överraskade mig därför positivt, den är inte alls sådan. Serien är full av magi och spänning i skickligt utförande. Karaktärerna är intressanta och välskrivna och även om serien inte saknar ett romantiskt inslag så är det inte vad som driver handlingen, böckerna är mer komplexa än så. Framförallt får familjerelationer ett stort utrymme men den handlar också om att frigöra sig från alla förväntningar omgivningen har och trots påtryckningar försöka finna sin egen plats i världen.

Det här är en av de bättre serier jag läst, slukade böckerna i ett nafs och rekommenderar dem varmt. Betyget blir rakt igenom en stark 4.

Annonser

4 thoughts on “Berörartrilogin (Den vita katten, Den röda handsken, Det svarta hjärtat) – Holly Black

  1. Så bra at trilogien falt i smak, da kan jeg puste lettet ut og håpe at bøkene faller i smak hos meg også 🙂 Det høres nesten ut som Holly Black klarer å blande realisme og magi på litt av den samme måten som Mats Strandberg og Sara B. Elfgren gjør i Sirkelen og Eld, syntes jeg 🙂

  2. Pingback: Månadssammanfattning – Augusti | Bokfrossa

  3. Pingback: Top Ten Tuesday – Nya författarbekantskaper 2013 | Bokfrossa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s