Kiss – Den osminkade sanning av Carl Linnaeus

O_Linnaeus_Kiss_688bc529029241419fa94aedf768308a
Titel:
Kiss – Den osminkade sanningen
Författare: Carl Linnaeus
Förlag: Bokfabriken
Utgiven: 2013
Sidor: 412
Betyg: 3/5

Kiss är mer än ett rockband, mer än en bombastisk scenshow. Bandet är en institution som med sin musik, framåtanda och spektakulära uttryck har påverkat och influerat miljontals människor och musiker världen över. Deras melodiösa hårdrock i kombination med det ikoniska sminket gör dem till hjältar för generation efter generation.

År 2013 fyller bandet fyrtio år. Sedan starten 1973 har de sålt runt 100 miljoner skivor och gjort över 2 000 spelningar.

Kiss: Den osminkade sanningen är en av de mest detaljerade och ärliga levnadsteckningar som har gjorts om det mytomspunna bandet. Här ryms såväl succéer och bottennapp som inre slitningar och maktspel. Men framför allt är det berättelsen om fyra killar från New York som tog sin vision längre än något annat band någonsin gjort.

Boken innehåller många tidigare opublicerade bilder, både från medlemmarnas privata arkiv och från några av världens mest kända rockfotografer.

Jag är för ung för att ha vuxit upp med Kiss och har istället funnit dem på senare år så för mig som tycker om musiken men egentligen inte känner till mycket om personerna bakom Kiss så är det här en intressant bok som jag är glad att jag fick chansen att läsa.

Det här förstås är främst en bok för personer som tycker om Kiss och musikbiografier men jag tror säkert att fler kan uppskatta den för den är välskriven och snyggt gjord, kanske är den lite väl prydlig och städad för att vara en rockbiografi men det märks att författaren har lagt ner tid på sin bok så den håller en kvalité jag annars tycker är ganska ovanligt att hitta hos den här typen av böcker. Omslaget är också en fullträff och bildsamlingarna i mitten av boken är ett plus.

Att det är en oberoende bok är både en fördel och en nackdel beroende på hur man ser det. Jag tycker att lite av själen saknas när inte artisterna själva varit mer delaktiga i skrivprocessen men istället får man en uppriktig och ärlig granskning av en av tidernas mest kända band, Carl Linnaeus försöker förmedla oss sanningen så gott det går och drar sig inte för att tala om för oss när artisterna kanske inte är helt uppriktiga.

Man kan tycka vad man vill om bandet och dess musik men finns det någon som inte känner till kiss eller omedelbart inte skulle veta vilka de var om de såg en bild på dem iförda sitt smink?

Ekonomin blir en viktig beståndsdel i boken och det intresserar inte mig men eftersom både Paul Stanley och Gene Simmons är smarta affärsmän så hör det dit och det skulle inte ha varit rätt att utelämna det. Från Simmons del så startade det tidigt och jag tycker om ett citat från bokens början som säger en hel del om Gene Simmons inställning och vad som drev honom.

”När jag först kom till USA möttes jag omedelbart av två meningar: ‘Är du dum i huvudet?’ och ‘Kan du inte prata engelska?’ Jag var åtta år och kunde inte förstå vad de sa. Jag såg att de spelade kula och frågade med hjälp av mitt kroppsspråk om jag fick vara med och spela med dem. ‘Visst grabben, kom du över hit.’ I Israel var kulspelning det enda som man gjorde som barn, så jag vann alla deras kulor. Jag tänkte: ‘Nej, jag är inte dum och jag ska lära mig att prata ert språk. Sedan ska jag se till att ni alla jobbar för mig.’ ”- Gene Simmons.

Annonser

One thought on “Kiss – Den osminkade sanning av Carl Linnaeus

  1. Pingback: Månadssammanfattning – Augusti | Bokfrossa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s