Betvingade – Simona Ahrnstedt

9173517453Titel: Betvingade
Författare: Simona Ahrnstedt
Förlag: Damm förlag
Utgiven: 2012
Sidor: 356
Betyg: 4/5

Östergötland 1349. I en tid där inget är säkert och en kvinnas heder hänger på hennes oskuld går stormannadottern Illiana Henriksdotter till en skogstjärn för att bada då hon blir överfallen och bortförd. Markus Järv, ökänd riddare och kungens närmaste man, väntar på en utsedd kvinna som ska göra honom sällskap för natten när hans unge soldat kommer med helt fel person. Inte bara är kvinnan framför honom mager och blek han märker också snabbt att hon kommer från en fin familj. Han bestämmer sig för att rida tillbaka med henne men under färden stöter de på Illianas bröder och en olyckshändelse gör att en av bröderna dör. Från och med den stunden kommer maktspel, intriger och kunglig diplomati att för alltid bestämma över Illianas och Markus liv.

Charmig liten bok som inte var lika dramatisk och känslosvallande som Överenskommelser. Jag tyckte om den och framförallt tyckte jag om huvudkaraktärerna. Illiana är underbar, intelligent, jordnära och även om hon är lite naiv och oskyldig så saknar hon inte självkänsla och vågar stå upp för saker som är viktiga för henne. Som alltid med Simona Ahrnstedt är boken välskriven och flyter på bra så den var en fröjd att läsa. De skandalösa lämnade en del att önska när det kommer till efterredigering men nu när jag läst hennes båda andra böcker så kan jag lättat konstatera att det bara var den där det brast. Det känns visserligen inte som man befinner sig i 1300-talet när man läser boken men för mig gör det inget, jag kunde bortse från det och uppskattade boken ändå.

Kvinnoförtrycket saknas inte i den här boken heller men Illiana slipper lindrigare undan än vad Beatrice gjorde i Överenskommelser. Hon tvingas in i ett äktenskap men har turen att hamna med en bättre man som för det mesta behandlar henne väl. De är en bra match och har båda vett att se bortom ytan och leta personen som finns där.

Jag har läst en hel del romantik, särskilt på engelska där genren är större, och något som ofta dyker upp är liknande detta: ”Åh ledsen älskling, jag har inte haft sex på jättelänge så bara så du vet så kommer jag inte kunna vara mild mot dig.” Så män är bara slavar för sin lusta och saknar all självbehärskning? Kom igen, vi lever på 2000-talet så kan vi inte få slippa det där tramset nu? Kan inte mannen låta bli att göra illa dig så är han inget att ha, leta vidare efter någon med hjärna och empati.

Annonser

3 thoughts on “Betvingade – Simona Ahrnstedt

  1. Pingback: Månadssammanfattning Juli | Bokfrossa

  2. Pingback: Överenskommelser & Betvingad – Simona Ahrnstedt | Bokfrossa

  3. Pingback: Top Ten Tuesday – Nya författarbekantskaper 2013 | Bokfrossa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s