Överenskommelser – Simona Ahrnstedt

9173516589Titel: Överenskommelser
Författare: Simona Ahrnstedt
Förlag: Damm förlag
Utgiven: 2010
Sidor: 382
Betyg: 5/5

Det är i december 1880 på Operan de möts för första gången. Hon Beatrice Löwenström som bor med sin farbrors familj och som lever ett hårt hållet konventionellt borgarliv. Han karismatiske Seth Hammerstaal, stadens mest omtalade ungkarl, en av Sveriges rikaste män som aldrig har levt sitt liv efter någon regelbok. Efter den kvällen tycks de ständigt korsa varandras vägar i Stockholms societet. Seth fascineras av Beatrices intelligens, frispråkighet och hon liknar ingen annan kvinna han tidigare mött. Det dröjer inte länge förrän Beatrice och Seth inser att de är involverade i en mycket komplicerad men passionerad romans. Men det finns planer och överenskommelser som personer i Beatrices närhet har avtalat planer som varken innefattar frihet, lycka eller Seth.

Jag har hört att den här boken är uppskattad och den gick hem hos mig med. Det här är en av de bästa böcker jag läst på länge på så vis att den genom hela boken fick mig att känna något genom hela storyn. Den är välskriven och jag hann inte läsa många sidor innan jag var fast.

Något som är standard i Simona Ahrnstedts romaner är att den trots all romantik skildrar den patriarkala strukturen som kvinnorna får leva under. De saknar inflytande och rätt att bestämma över sina egna liv, de blir helt beroende av sina manliga släktingar och har man otur betyder ens eget välmående ingenting. Jag blir riktigt illa berörd och så arg å deras vägnar och är glad över att vi kommit en bit därifrån även om vi har en bit kvar innan vi får ett riktigt jämställt samhälle och blir kvitt våldtäktskulturen.

Beatrice och Seth hade en bra kemi och deras likheter och skarpa tungor gjorde att det blev rätt underhållande situationer men de är båda två också alldeles för stolta, lättstötta och tjurskalliga så ena sekunden skrattade jag åt dem för att i nästa vilja ta tag i dem och ruska om dem. Så mycket av all dramatik skulle ha kunnat undvikas om de bara pratat med varandra, men jag antar att det inte skulle ha blivit mycket story åt oss då.

Annonser

7 thoughts on “Överenskommelser – Simona Ahrnstedt

  1. Pingback: Information, i brist på bättre content. | Simona Ahrnstedt

  2. Pingback: Betvingade – Simona Ahrnstedt | Bokfrossa

  3. Pingback: Månadssammanfattning Juli | Bokfrossa

  4. Pingback: Överenskommelser & Betvingad – Simona Ahrnstedt | Bokfrossa

  5. Pingback: Omslagsonsdag: Andra hyllan | Bokfrossa

  6. Pingback: Top Ten Tuesday – Nya författarbekantskaper 2013 | Bokfrossa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s