Den Vita Frun – Frida Skybäck

vitafrun

År 1784 reser Maria som sällskap till Juliana Bielke och hennes mor Dorotea från Stockholm till Borgeby slott i Skåne. Den vackra och utmanande Juliana har förargat sin mor genom att i hemlighet förlova sig med en fattig konstnär, och därför beslutar Dorotea sig för att ta med dottern bort från storstadens lockelser till Borgeby, där tre ogifta och adliga män befinner sig. Maria, som levt tillsammans med familjen Bielke sedan hennes mor dog i dysenteri, är i jämförelse med Juliana alldaglig och tillbakadragen och van att befinna sig i skuggan av sin välgörares dotter.

Familjen som residerar på Borgeby slott präglas av inre motsättningar och mörka hemligheter. Maria kan inte låta bli att undra över deras avsikter. Varför har sällskapet egentligen bjudits in till slottet? Maria blir snart varse att allting inte står rätt till på slottet. Det sägs att det är Den Vita Frun som spökar i de mörka stensalarna. Maria vet inte vad hon ska tro, men finner kryptiska meddelanden i sin kammare och väcks av egendomliga ljud mitt i natten. Hon börjar misstänka att det inte bara är av en händelse som hon har hamnat på Borgeby slott.

När jag ändå är på ett bibliotek på halvtid så blir det automatiskt att jag just nu lånar hem mycket böcker därifrån, en bok som fick följa med mig hem förra veckan var Den vita frun av Frida Skybäck. Historiska böcker tycker jag alltid är intressanta, särskilt när de som i denna utspelar sig i Sverige. Boken är välskriven och jag uppskattade läsningen även om jag har ett par saker jag blev besviken på. Upplägget är som en gåta där Maria ska lista ut sin bakgrund och få reda på vem hon är, tyvärr får vi läsare alldeles för tidigt veta allt detta så istället för att med spänning successivt invänta nya ledtrådar tillsammans med henne så får vi sitta och vänta på att hon ska få veta vad vi redan vet. Dessutom var slutet också väldigt förutsägbart. Trots allt detta så känns tiden jag satt med näsan i boken absolut inte som slöseri med min tid, jag är glad över att jag läst den.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s